iPad op maat

Deze pagina is bedoeld om een inkijkje te geven wat mijn moeder zoal met de iPad kan. De "inrichting" van de iPad, welke apps zij kan gebruiken en waarom sommige apps juist niet geschikt zijn voor haar. Als jij handige aanvullingen en tips hebt hou ik me aanbevolen!


Beginscherm
Een leuke foto als achtergrond is al aantrekkelijk genoeg om even met de iPad, of zoals mijn moeder hem noemt: "de App" te gaan spelen. Ik hanteer maximaal 4 schermen waarbij de apps op elke pagina een beetje gevarieerd aanbod zijn. Ook zet ik vaak (actuele) internetsites in het beginscherm. Handigheidje hierbij is dat ik er zelf een naam aan kan geven die voor haar duidelijk is.

Inmiddels heb ik alle apps gegroepeerd in mapjes met een duidelijke naam: Nieuws, Spelletjes, Filmpjes en Allerlei, in die laatste staan nu de actuele internetsites. Overigens kan actueel ook iets zijn waar zij het zelf vaak over heeft, actueel in háár beleving.
Alle apps die minder interessant voor haar zijn staan op beginscherm 1. Op beginscherm 2 staan de mapjes zoals hierboven beschreven. Dit werkt op dit moment (jan '14) heel goed.

In maart '14 heb ik het beginscherm veranderd: op scherm 1 staan alle mapjes, op scherm 2 staan de minder interessante apps.

Afblijven!!
Om er zeker van te zijn dat instellingen niet onnodig worden veranderd heb ik een map "Afblijven!" aangemaakt. Hierin zit dus de "Instellingen" app. Ik heb gemerkt dat ze er ook echt niet komt.

Instellingen
Bij de instellingen heb ik "Beperkingen" aangezet. Vervolgens de apps waarbij iets online gekocht kan worden of gewijzigd zoveel mogelijk uitgezet. Zonder wachtwoord kan er niets in veranderd worden.

Ook de mogelijkheden om apps te installeren of verwijderen, en de iTunes store zijn uitgezet.

Agenda
De agenda wordt beheerd door mijzelf, via internet. Bij elk agenda item dat ik toevoeg, zorg ik dat de tekst duidelijk door mijn moeder begrepen kan worden. Als berichtgeving zet ik meestal aan: 1ste melding: 1 dag van te voren en 2de melding: 1 uur van te voren, dit hangt ook van de activiteit af. Hierdoor weet ik dat mijn moeder gedurende de dag een keertje het bericht in beeld krijgt en een uur voorafgaand aan de activiteit ook nog een keer. Verder staan alle structurele activiteiten in de agenda, hierdoor weet zij ook welke dag het is vandaag, "Oh ik zie dat de hulp komt, dan is het dinsdag".

Ook de dagelijkse dingen die gebeuren moeten zet ik er steeds meer in: "Krant halen uit de brievenbus" is er zo eentje die ik standaard elke dag om 11.00 uur erin heb gezet. Mes snijdt aan meer dan twee kanten: hierdoor vergeet zij de krant niet te halen, komt ze in beweging én ze blijft de krant lezen en puzzelen!

In april '14 heb ik toegevoegd in de agenda: Lunchtijd, om 12.00 uur en Etenstijd om 18.00 uur.

Mapjes
Sommige apps staan bij elkaar in een mapje. Dit is handig omdat je het mapje zelf een duidelijke naam kunt geven, bijvoorbeeld "Nieuws". De appnamen zelf kun je helaas niet wijzigen. Zo wekt de app "Kaarten" altijd verwarring op omdat mijn moeder denkt dat ze daarmee kan Klaverjassen.
Zie ook bij "beginscherm", de app "Kaarten" staat nu redelijk verborgen voor haar in een mapje op scherm 2.

Toetsenbord
"Ik krijg heel vaak dat toetsenbord in beeld en dan klik ik het maar gauw weg." Tsja, voor een hele generatie is het typen nog niet zo vanzelfsprekend en helaas popt de zoekfunctie met toetsenbord nogal snel tevoorschijn. Hier heb ik nog geen handige oplossing voor gevonden. De app "Notities" is daarentegen wel een leuke om te zien dat er af en toe "per ongeluk" wel iets getypt wordt, bij wijze van uitproberen...

Het blijft moeilijk te bevatten dat een beeldscherm ineens een toetsenbord wordt. Bij het mailprogramma wordt dit als gewoon ervaren maar als het zomaar tevoorschijn komt blijft het lastig, ook om het dan weer weg te krijgen. Vaak zet ze dan de app via de beginknop weer uit.

Mail
Mijn moeder begrijpt de mailfunctie misschien wel te goed: "Dat zullen ze bij de Posterijen niet zo leuk vinden als niemand meer een gewone brief verstuurd." Toch kan ze ermee overweg. Het openen van mails gaat goed. Alleen jammer als er ingewikkelde links in staan waarmee je naar een fotosite van iemand gestuurd wordt, dan kom je vaak in registratiemenu's of reclames terecht en dat durft ze (gelukkig) niet. Het typen van een mailtje gaat langzaam maar lukt wel en zelfs het verzenden gaat redelijk. Meestal helpen we haar met het mailen maar af en toe stuurt ze er een op eigen houtje, dan is het zomaar gelukt!

Facetime
Voor wat betreft FaceTime is het kwartje wel gevallen: deze knop weet mijn moeder al goed te vinden. Heel leuk om te beeldbellen, je ziet meteen hoe trots ze is dat het gelukt is! Tweerichtingenverkeer hierbij is wel lastig. Als ik háár wil Facetimen klinkt het vol verwarring aan de andere kant: "Ik dacht al, wat een raar geluid maakt de telefoon en er antwoordde ook niemand".

Foto's
Hierbij zorg ik dat de foto's in albums staan met duidelijke naam van de gebeurtenissen. Mijn moeder kijkt vaak in de fotomap en probeert dan gewoon van alles uit, elke foto vindt ze leuk om naar te kijken. Uit zichzelf kan zij de functie "Diavoorstelling starten" helaas niet goed vinden terwijl ze daar wel gek op is. Die zet ik vaak voor haar aan als ik weg ga.

Wanneer we ergens naartoe gaan maak ik veel foto's en die zet ik dan meteen in de fotomap erbij. Zo kan ze de dag terugkijken en een beetje het idee hebben dat ze dat nog weet.

Muziek
Af en toe vindt mijn moeder de app Muziek. Ik heb daar wat muziek voor haar op gezet en dat vindt ze ook leuk om naar te luisteren. Het lastige is alleen, dat de muziek doorgaat als je de homeknop hebt ingedrukt. Op dat moment weet ze niet meer hoe ze de muziek moet stoppen, en dat is ook heel lastig uit te leggen via de telefoon. Zo ben ik al eens midden in de nacht gebeld omdat "dat kreng" niet uitging en de muziek héél hard aan stond. De enige oplossing is dan om hem even helemaal uit te zetten, na enig zoeken vindt ze dát knopje aan de zijkant meestal wel.

Spelletjes
Over het algemeen geldt dat spelletjes continue worden onderbroken door reclame. Dit is zeer verwarrend en daardoor tikt ze zo'n spelletje, hoe leuk ook, meteen weg. Een alternatief is om de reclamevrije versie te kopen, maar dan nog verschijnen popup schermen waarbij je je score kunt "delen" met je vrienden. Online spelen met familieleden vindt mijn moeder een leuke gedachte, maar ze begrijpt het niet omdat wij er altijd bij zijn als we het voordoen. Héél soms denk ik dat het haar gelukt is, maar dat is dan toch echt toeval geweest..

Mijn moeder vindt spelletjes heel vaak maar tijdverdrijf, daardoor speelt ze sowieso nooit lang een spelletje. Zelfs Klaverjassen is na 3 spelletjes wel weer mooi geweest.

Safari
Als ik bij mijn moeder ben kijk ik altijd welke sites bezocht zijn en "ruim" ik Safari even op, want afzonderlijke sites afsluiten kan ze niet. Vaak staat "Metjemoeder" er ook bij, dus ze leest nog steeds mee op mijn blog ;-) Gelukkig ben ik er nog geen vreemde sites door tegengekomen en ik weet dat als mijn moeder een € tegenkomt ze altijd meteen afsluit dus dat zit ook wel goed.

YouTube
Mijn moeder kijkt graag filmpjes en ja, soms zit daar een "foute" tussen omdat ze dan doorklikt op de suggesties die YouTube geeft. Vroeger keek ze trouwens graag naar enge films, ik maak me er eigenlijk niet zo druk over. Ze weet het verschil film en realiteit nog wel te benoemen.. Ik zet vaak een filmpje klaar in het beginscherm van iets dat in het nieuws is geweest. De filmpjes op de site van het Koningshuis kijkt ze ook erg graag.

6 april 2014 bijgewerkt

1 opmerking:

  1. Wat prachtig om te zien dat de oudere met een i-pad overweg kunnen! Mijn moeder kreeg ik het absoluut niet voor mekaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom!