zaterdag 16 juli 2011

Heb je tips?

Hoi Nicole,
 
Ik zag op op je blog dat je een geheugendagboek hebt gemaakt en dat je moeder deze ook echt gebruikt.
 
Nou heeft mijn moeder ook alzheimer en wellicht is zo'n dagboek ook wel wat voor haar. Ik moet wel zeggen dat ze niet eens omkijkt naar de kalender die in de keuken hangt en zodoende dan ook niet weet welke dag het is. Ik regel elke dag de Telegraaf en zeg altijd kijk op de krant naar welke dag het is maar ze weet het nooit.
 
Misschien heb je nog andere tips voor me want soms is het ondraaglijk.

Martin


Hallo Martin,
Ik stuur het bestand als zip-bestand mee, je kunt daardoor in 1 keer het hele jaar invullen. Laat maar weten of dat lukt. 

Het is echt een rotziekte, en ik kan me voorstellen dat je het soms ondraaglijk vindt. Mijn moeder weet ook nooit welke dag het is, daarvoor heeft ze meerdere punten in huis om het na te kijken. Kalenders, de krant, de gids en het dagboek. Ze vult het geheugendagboek momenteel per dag wisselend in en ik moet haar ook aansporen om het te doen. De meeste vragen die ze heeft lost ze op door in huis rond te lopen en 'bewijs' te zoeken. Zo kijkt ze in de afvalbak om te weten of en wat ze gegeten heeft. 

Ik merk dat geduld hebben de beste invloed op haar heeft. Blijkbaar straal ik een soort rust op haar uit. Als ik kom of opbel is ze erg nerveus om de kleinste reden maar even erover praten en ze wordt alweer rustiger. Ook neem ik haar als het even kan mee naar buiten, nieuwe prikkels werken het best want als ze alleen thuis zit gaat ze in haar hoofd voortdurend op zoek naar dingen die ze niet meer weet. Dat veroorzaakt 'druk op het hoofd' en dat is verdwenen zodra we buiten zijn. Ze moet dus eigenlijk meer in het moment gaan leven, in het hier en nu ipv graven naar het verleden, hoe kortgeleden ook. Als ik met haar langs de Rijn fiets komt het verleden trouwens vanzelf weer boven, dan kan ze honderduit praten over vroeger toen ze klein was en ging zwemmen in de Rijn.

Mijn tips:
-rustig blijven, niet (zichtbaar) boos of moedeloos worden, en ja, blijven herhalen
-(elke dag/regelmatig) op een vast tijdstip bellen of langsgaan
-haar zelf de dingen op laten schrijven, dan blijft het beter hangen
-samen genieten van het hier en nu, haar een leuke tijd bezorgen
-stimuleren om te puzzelen, lezen (of luisterboek), radio luisteren, computeren (mijn moeder kan klaverjassen op de computer!)
-regelmaat stimuleren, op tijd eten en drinken, 's middags op vast tijdstip even slapen maar niet uit verveling in bed gaan liggen
-veel knuffelen en een beetje verwennen (mijn moeder is gek op rozen en chocola ;))

Vind je het goed als ik jouw mail en mijn antwoord op mijn blog plaats? Het kan anderen misschien ook op idee├źn brengen bedenk ik me nu.

In elk geval heel veel sterkte met jouw moeder!

Nicole


Hoi Nicole,
Bedankt voor het geheugen dagboek. Wellicht is dit een goede aanvulling op alles wat ik al heb geprobeerd. Tuurlijk oke als je dit op je blog plaatst. Bedankt voor de tips, daar kan elke mantelzorger wat aan hebben!

Groetjes, Martin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom!