zondag 29 mei 2011

De Zaalarts zegt...

Goedemiddag, uw moeder is hier afgelopen maandag binnengekomen met benauwdheid die veroorzaakt werd door teveel vocht in het lichaam. Het is nu donderdag en het lijkt heel goed te gaan. Het merendeel van het vocht is zij kwijtgeraakt. Morgen beginnen we weer met de medicijnen die het hart moeten verlichten, dat is nog even afwachten hoe ze daarop reageert. En dan is er de vraag of ze geopereerd wil worden.
Daar zijn we nog niet uit. Uiteraard beslist mijn moeder dat zelf, maar we zijn zelf ook met een aantal broers en zussen. Het is belangrijk dat wij ook op één lijn zitten met elkaar, daarom willen we graag zoveel mogelijk informatie om mijn moeder goed te kunnen adviseren en ondersteunen als zij een keuze heeft gemaakt.
Het advies is om te opereren. Het is een redelijk nieuwe methode, maar wel een met direct resultaat.
Als het allemaal goed gaat.
Ja, het is natuurlijk niet zonder risico, dat is een hartoperatie nooit. Maar als u niets doet is er een prognose van rond de 3 jaar.
Nou, de cardioloog zei 3 tot 5 jaar, de geriater zegt 1 tot 3 jaar, u blijft wel mooi in het midden.
Klopt allebei, de prognose is 1 tot 5 jaar, en in de praktijk zien we dan vaak dat het rond 3 jaar is.
En met de operatie?
De lekkende hartklep wordt vastgezet met een soort nietje, daarmee nemen we niet de oorzaak weg. En het is ook zeker een gecompliceerde operatie die zo'n 3 tot 4 uur duurt. We weten niet hoeveel langer uw moeder daardoor zal hebben, maar het hart krijgt het een stuk makkelijker om het bloed rond te pompen.
De operatie gebeurt ook niet hier, maar in Nieuwegein. Een paar dagen na de operatie zal ze hier dan weer terugkomen. En voordat ze geopereerd kan worden moet er wel een slokdarmecho worden gemaakt, het advies is om dat tijdens deze opname te doen in plaats van bij de poli.
U bedoelt dat ze daardoor nu een paar dagen langer moet blijven?
Ja, als zij besluit vóór de operatie dan kan ik de slokdarmecho gaan regelen. Ik weet nu nog niet of dat begin volgende week lukt, maar als het eind van volgende week wordt zou ze tussentijds wel naar huis kunnen.
Wanneer moet u dat uiterlijk weten?
Voor morgenmiddag, dan kan ik er meteen actie op ondernemen.
Dus vrijdagmiddag moet mijn moeder een beslissing hebben genomen of ze geopereerd wil worden?
Ja, dat klopt.
Ok, we zullen erover na gaan denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom!